Meşhur Amasya Çöreği Tarifi
Amasya'nın Haşhaş ezmeli çöreği tarifini sevgili Hatice Mutfak Felsefesinden aldım. Rastlantı sonucu aslında yapılırken yanındaydım. :) Bu kadar kolay olacağını tahmin etmiyordum doğrusu .. Herkesin yapabileceği Amasya Çöreğini ayrıntılı fotoğrafları ile paylaşıyorum.
Haşhaş Ezmeli Amasya Çöreği İçin Malzemeler
2 Su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 paket yaş maya 20 gr.
1 yumurta sarısı üzerine (akı içersine konulacak)
6-7 su bardağı elenmiş un fakat yavaş yavaş katılacak. (Yumuşak hamur olmalı)
isteğe bağlı aralara ceviz içi kırığı(asıl tarif cevizli oluyor)
ara katına sürmek için
125 gr tereyağı
4 dolu çorba kaşığı kavrulup çekilmiş sürmelik haşhaş
Haşhaş Ezmeli Amasya Çöreği Nasıl Yapılır
- *Yukarıdaki fotoğrafı takip ediniz.
- *Derin bir kaba sıvı malzemeler alınır ve maya eritilir.Tuz ve toz şeker ilavesinden sonra elimizle karıştırılır . Yumurta beyazı ve yavaş yavaş elenmiş un eklenirken yoğurulmaya devam edilir.
- *Oldukça yumuşak Pişi Kıvamında bir hamur elde edilir.Ele yapışırsa zeytinyağ ile toparlayınız.
- *Ilık bir ortamda mayalanmasını beklenir. Bu arada tereyağı eritilir ve üzerine haşhaş ilave edilerek karıştırılır. Macun kıvamı elde edilir.
- *Mayalanan hamurumuz iki parçaya bölünür ve her parça 4 parçaya uzunlamasına kesilir.5.6. fotolar.
- *Tezgah hafif yağlanır ve her parça uzun bir şekilde elimizle açılır. Açılan parçanın üzerine kaşıkla haşhaş sürülür.Dilersek ceviz kırığı sepelenir.
- *Şimdi aşağıdaki fotoları takip edelim. İkinci hamurda açılır , ilk hamurun üzerine kapatılır. Haşhaş sürülür ..
- *Bu şekilde 4 hamur üst üste konulur. En son hamura haşhaş sürülmez.
- *5. fotodaki gibi ince uzun şeritler kesilir. (4 şerit ..)
- *Şeritler burularak uzatılır ve kendi etrafında sarılarak fırın tepsisine ortasına konulur. Her şerit burulup ilk sarılanın etrafına dolaştırılarak sarılır.
- *Toplamda 8 adet şerit sarılmış olur.
*Artık tepsi mayası için bekletebiliriz. Diğer tarafda yumurta sarısını az zeytinyağı ile karıştırıp çöreğimizin üzerine sürelim ve 180-190 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun.
Haşhaş Ezmeli Amasya Çöreği Tarifini denemenizi şiddetle öneririm. Rahatlıkla yapılabilecek çok zaman almayan çörek , haşhaşlı ve cevizli tarifleri sevenler için ideal olacaktır.
Amasya Çöreği
Çok güzel anlatmışsın ablacım. .♥♥♥ yüreğine sağlık. . Senin yanında yapmak hiç de kolay olmadı yani ;) ♥
YanıtlaSilHaticem benden kaynaklanan tedirginliğin olduğunun farkındaydım . Fakat Çok güzel ve en çok dikkatimi çekende elinin çabukluğu oldu. Maşallah nasıl kıvırdın o şeritleri çabuk çabuk.Maşallah sana.
SilHarika görünüyor ilk fırsatta deneyeceğim..Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilMmmm nefis kızlar
YanıtlaSilTarifi döndüm okudun ben bunu simit gibi yapıyorum nefis
YanıtlaSilevet Ayşeciğim tıpkı kayseri mantısı gibi her yörenin kendine mal ettiği tarifler var. fakat bizler bunları değişik şekillerde yapıyoruz. Benimde bloğumda haşhaşlı açma tarifim var.
Silçiğ olan resim bile mükemmel pişmişine söz yok elinize sağlık
YanıtlaSilEllerinize sağlık Antalyalı hamarat arkadaşlarım.. Enfes olmuş..:))
YanıtlaSilTek kelimeyle bayıldım. Harika gözüküyor ve çok lezzetli olduğuna eminim çünkü içinde haşhaş var. En kısa zamanda deneyeceğim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilburadada çok yapılır haşhaşlı lezzetler.çokta severim.ellerine sağlık canım.nefis görünüyor.sevgiler.
YanıtlaSilGerçekten çiğ resimleri bile harika görünüyor,pişmişini hayal edebiliyorum.Şööyle hafif ılık dumanı tüterken severim ben..Hem bir öğün yemek hemde hamur işi yanınada çay...Hatice'ciğimin ellerine seninde paylaşımına sağlık Nursevin'ciğim..Bana açılış yaptırdınız ben sizin hızınıza yetişemem kiiiiii. :)))))
YanıtlaSilBuna benzer tarifi bende yaptım fakat fırsat bulup hala yayınlayamadım :( Müthiş bir şey...Biz sabah kahvaltılarda dahi çok seviyoruz...Ellerinize sağlık...g+
YanıtlaSilDenemeye değer tarifleriniz var,elinize yüreğinize sağlık canım,takiptesiniz.. :)
YanıtlaSilEllerine sağlık ablacım…
YanıtlaSilBayılıyorum ben bu çöreğe nefisss oluyor…
Sevgiler…
Ellerinize sağlık,sıcak sıcak çok güzel olur.
YanıtlaSilNursevin Hanım ben bu tarifi denemeyi çok istiyordum ama güvenemiyordum kendime. Tarif sizde olunca cesaret geldi. Yalnız mutfak felsefem blogundaki tarifte hamur malzemesinde sıvı yağ yok. Hangi tarife göre hareket edeyim?
YanıtlaSilBir de ben yaş maya kullanamıyorum instant maya kullansam olur mu?
İnsant maya olur tabiki.. Sıvı yağ aslında bence iyi olur. Fakat zaten hamuru açarkende elimizi biraz sıvı yağa batırıyoruz . parmaklarımızla avuç içimizle açıyoruz. Arasınd atereyağıda var. o bakımdan mutfakfelsefem sıvı yağ yazmamıştır. Biz sıvı yağ kullandık.:))
SilÇok teşekkür ederim. Hamurun içindeki miktar fazla ama,mayalanmasını ve kıvamını etkilemez mi olması ya da olmaması.Siz daha iyisini bilirisiniz tabi.Ben ilk kez yapacağım için sağlama alıyorum tarifi :D
Sil
SilCanım.. Bu tarifde kullanıldı.. Zaten dediğim gibi elinizi yağa batırarak hamuru açıyorsunuz .. dilerseniz yarım bardak ilave edin. un miktarı tabiki farkedecektir. zaten ununu yavaş ekliyoruz ve yumuşak bir hamur oluyor. sevgiler kolay gelsin..
Fırına girmeden önce ki görüntüsüne bayıldım.Ellerinize sağlık.Çayın yanında nefis olur...))
YanıtlaSilellerinize sağlık harika görünüyor,sitenizi takibe aldım bende beklerim..
YanıtlaSil